7 Οκτωβρίου 2013

Ποιοι Είναι Και Τι Έκαναν Οι Νικητές Των Βραβείων Νόμπελ Του 2013

WEB_INRIKES

Την Δευτέρα, στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας ξεκίνησε το livestream από Στοκχόλμη, και στην καθιερωμένη "συνέντευξη τύπου" ανακοινώθηκαν οι τρεις νικητές του Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για το 2013. Την Τρίτη είχαμε το Νόμπελ Φυσικής, και την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις συνοπτικά τι έγινε κάθε μέρα, ενώ στα βίντεο είναι ολόκληρες οι συνεντεύξεις τύπου:

Το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το κέρδισαν από κοινού ο Τζέιμς Ρόθμαν, ο Ράντι Σέκμαν και ο Τόμας Ζίντχοφ, για ανακαλύψεις που έκαναν ανεξάρτητα από τα '70s μέχρι και τα '90s πάνω στη φυσιολογία των κυττάρων. Συνδυαστικά, τα επιτεύγματά τους αποκάλυψαν τον τρόπο λειτουργίας ενός πολύ σημαντικού μηχανισμού μεταφοράς ουσιών στα κύτταρα. Πιο αναλυτικά, εδώ.

 

Το Νόμπελ Φυσικής δόθηκε στον Πίτερ Χιγκς και τον Φρανσουά Ανγκλέρ, για την θεωρητική πρόβλεψη του μποζονίου Χιγκς, το 1964. Είναι πολύ κρίμα που δεν βραβεύτηκε και το CERN, για την πειραματική τεκμηρίωση της ύπαρξης του μποζονίου, που ήρθε πέρυσι. Τέλος πάντων, εδώ τι είναι το μποζόνιο Χιγκς, και λίγες σκέψεις ακόμα για την απονομή.

 

Το Νόμπελ Χημείας πήγε πάλι σε τρεις, στους Μάικλ Λέβιτ, Μάρτιν Κάρπλας και Άρι Γουόρσολ. Των οποίων η συνεισφορά συνίσταται στη δημιουργία πολύπλοκων μοντέλων των μορίων σε PC, που επέτρεψαν πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις των χημικών αντιδράσεων. Για να το πετύχουν έπρεπε να συνδυάσουν πράγματα και από την κλασική φυσική, και από την κβαντομηχανική, ενώ η δουλειά τους βρίσκει πολλές εφαρμογές -όσες και η χημεία. Περισσότερα εδώ.

Ακόμα δες:

Αν μία χώρα έχει πολλούς νομπελίστες, αρέσει στους κατοίκους της η σοκολάτα
Ο (νομπελίστας) Λουί ντε Μπρολί, η ύλη και τα κύματα
Ο (νομπελίστας) Ρίτσαρντ Φάινμαν γράφει για την Ελλάδα
Τι αξίζει να ξέρεις για τον (νομπελίστα) Αϊνστάιν
Πώς ο Ντόναλντ Γκλέιζερ ξεκίνησε πειράματα με μπίρα, και κατέληξε με Νόμπελ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: