6 Οκτωβρίου 2014

Εβδομάδα Νόμπελ 2014: Οι Υποψηφιότητες, Οι Ανακοινώσεις, Τα Επιτεύγματα

Αρχές Οκτωβρίου ανακοινώνονται κάθε χρόνο τα βραβεία Νόμπελ, ένα την ημέρα. Φέτος ξεκινάμε με το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα, την Τρίτη -ανήμερα των γενεθλίων του Νιλς Μπορ- ανακοινώνεται το Νόμπελ Φυσικής, και την Τετάρτη καταφτάνει το Νόμπελ Χημείας. Πέμπτη και Παρασκευή έχουμε την Λογοτεχνία και την Ειρήνη (και το Οικονομικών την επόμενη Δευτέρα), αλλά γι' αυτά δε θα διαβάσεις στο Blue Dot.

Μπορείς να δεις ζωντανά τις ανακοινώσεις στο σάιτ των βραβείων αλλά και στο YouTube (Σουηδική Ακαδημία, ευχαριστούμε), να διαβάσεις σχετικά tweets στο Twitter του Blue Dot, και φυσικά θα ακολουθήσουν κάπως αναλυτικότερα ποστ(ς) εδώ.

 

UPDATE: Το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας τίμησε τους ερευνητές που περιέγραψαν τον τρόπο λειτουργίας του GPS που έχουμε όλοι στο μυαλό μας και καταφέρνουμε (οχι πάντα) να προσανατολιζόμαστε.

 

UPDATE 2: Το Νόμπελ Φυσικής δόθηκε σε τρεις Ιάπωνες που εφήυραν πρώτοι τα μπλε LEDs. Λαμπάκια. Ακούγεται πιο πολύ για βραβείο ευρεσιτεχνίας και όχι για Νόμπελ, αλλά το backstory και οι ασύλληπτες εφαρμογές των LEDs και η απροσδόκητη δυσκολία που παρουσίασε η επίτευξη του μπλε χρώματος (τα άλλα είχαν κατασκευαστεί τριάντα χρόνια νωρίτερα) φαίνεται να δικαιώνουν την βράβευση.

 

UPDATE 3: Το Νόμπελ Χημείας πήγε σε τρεις επιστήμονες που -ανεξάρτητα μεταξύ τους και με διαφορετικές τεχνολογίες- έφτιαξαν πολύ καλά οπτικά μικροσκόπια, τα οποία επιτρέπουν πλέον στους βιολόγους να δούν ενδοκυτταρικές διαδικασίες να εξελίσσονται στο φακό τους live.

Το παρόν ποστ έχει προσωρινά έναν απλά ανακοινωτικό χαρακτήρα, ή μπορείς να το δεις και σαν placeholder για τα embeddable βιντεάκια που θα ανεβαίνουν λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη τύπου κάθε μέρα. Να είναι μαζεμένα εδώ, τακτικά, να μπορεί κανείς να πάρει μυρωδιά τι συνέβη.

Όπως πέρυσι.

WEB_INRIKES

Θυμήσου σχετικά:
Οι απονομές των Νόμπελ 2013
Τι έκαναν αυτοί που μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής 2013
Το Νόμπελ Φυσικής 2013 που απονεμήθηκε για το μποζόνιο Χιγκς, αφήνοντας όμως το CERN στην απέξω
Μοντέλα στην επιστήμη και το Νόμπελ Χημείας 2013

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: